Izgalmas üzemanyag árak

Az üzemanyagok ára központi szerepet kap a gépkocsit használók hétköznapi életében, közülük számottevően sokan - valószínűleg kényszerből - a tankolást időzítve végzik.

Emiatt a pénztárcára menő ismerni, hogy hogyan módosul, mozdult el, mennyi ma az üzemanyagár és várható-e áremelés? A vásárlóCsapat oldalán információ található az aktuális, átlagos literre vonatkozó üzemanyagárakról: benzin ára és gázolaj ár. Megfigyelhető a gázolaj-, és benzinár trendje most, és az eddigi évek alatt Magyarországon a MOL jóvoltából - többnyire szerdán és pénteken - publikált adatokat felhasználva. Az eddigi évek árváltozásairól grafikon nyújt átlátható képet.

A hazai üzemanyagárak alakulását többek között 2 fontos összetevő befolyásolja: a kőolaj világpiaci árának változása és a árfolyamának alakulása. E 2 tényező diagramon történő ábrázolása lehetővé teszi a legközelebb megvalósuló ármódosulás irányának megbecslését.

A töltőállomásokról szóló összeállítás segítségével megtudható hogy legutóbb a többi autózóhoz - valamint a "hivatalos" hazai középértékhez - viszonyítva milyen mértékben olcsón (vagy drágán) sikerült benzint, vagy gázolajat tankolni.

Egyre többe kerül, ennek dacára egyre több fogy belőlük? Annak dacára, hogy évről évre növekszik az üzemanyagok ára, mind több autó fut az utakon és annál több üzemanyag fogy a kutakon.
A fogyasztás háromhónapos változásáról a Magyar Ásványolaj Szövetség közleményei alapján készült diagram ad sokatmondó képet.

Abban az esetben ha lenne véleményed az üzemanyagárakról, a hozzájuk kötődő adókról, törvényi szabályozásról, akkor egy nyílt fórumot használva játszva megoszthatod a többi olvasóval, vagy válaszolhatsz a meglévő gondolatokra.

Ha szeretnéd kiszámolni, hogy mennyibe kerül kocsival elutazni egyik helyről egy másikba, és tudod, hogy mennyit eszik az autód, akkor egy egyszerű kalkulátorral megtudhatod az út teljes, vagy résztvevők között megoszló, tehát fejenkénti árát.

Számolgattad már, mennyibe fáj az autózás? Akkor, amikor nem a munkábajáráshoz kapcsolódik, akkor városon belüli furikázásra autó(ka)t tartani vajon emocionális kérdés? Hogy mennyibe is kerül, rögtön ki is számolható. Azt minden esetre sejtjük, hogy egy autó abban az esetben "hozza be" az árát, ha egyre többet használjuk, hisz a álló autó csak viszi a pénzt.

 

Elérhető fizika tanárElérhető fizika tanár
Végzetes katalizátor tisztítás, olajszivattyú problémákVégzetes katalizátor tisztítás, olajszivattyú problémák